Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.12.2008, Pavel Bureš, návod
Plánujete pořízení kapesního počítače a nevíte, zda pro vás bude vhodný Palm OS či spíše Windows Mobile? V našem přehledu základních funkcí a vlastností se dozvíte, jak se s Palm OS pracuje, co všechno zvládnou dodávané programy i to, jak si PDA přizpůsobit k obrazu svému.
DuckDaffy | 31.12.20080:37
Při čtení tohoto článku jsem si připadal trochu jako v pravěku. Skoro se mi nechce věřit, že ten článek nemá datum z roku 2003, jak bych podle vymakanosti prezentovaného OS usuzoval. A nemějte mě za kritika. :­)

Nemyslím si, že bych byl nějak zhýčkaný novinkami. iPhone jsem si ještě pořádně neosahal, ale trochu sleduju dění v oboru a ve svém HTC používám WM6.1. Není to moc slavné, množství času ztraceného bádáním kterou aplikaci na který účel použít, jak je vzájemně propojit a proč furt něco nefunguje nebylo zanedbatelné. Alespoň mám na čas rozumný přehled a cenné zkušenosti k tomu. :­)

Asi u 5. kapitoly jsem zjistil, že Palm OS určitě nikdy chtít nebudu. Podobalo by se to přesednutí z Felicie do Š110. Nebo z WinXP na Win3.11? :­) Nevím, je to jen dojem, odvozený od problémů s diakritikou, chybějícího multitaskingu, horší použitelností, malými možnostmi. Hádám, že přístroje s Palm OS mají díky jeho nenáročnosti na výkon a spotřebu mimořádně velkou výdrž na jedno nabití ­(týdny?­) a jsou velmi levná, ale jak je to v reálu nevím.
Odpovědět0  0
libol | 31.12.200811:36
No nechci vám brát iluze, ale pokud jste nezkoušel ­- neposuzujte ;­-­).
Jediné co mi na palmu opravdu chybí je UTF­-8 ­(se samotnou diakritikou problém není­). Chybějící multitasking je takový evergreen ­- samozřejmě tam je ­- na nižší úrovni naž u WM, ale na vyšší než u iPhone. Nevím o horší použitelnosti a malých možnostech ­- mimochodem o přechodu na WM jsem uvažoval, ale nenašel jsem použitelný outliner.
Ano zařízení s Palm OS jsou na svou výbavu levná, nevím proč by měly mít mimořádnou výdrž ­- vy si myslíte, že u ­"jednoduššího­" OS žere méně podsvícení disleje?, ale jsou rychlá a na ovládání velmi intuitivní.
Od palmu bych rád odešel ­- vadí mi ustrnulý vývoj ­- bohužel jsem nenašel nic lepšího ­(a to jsem mohl vyzkoušet dost zařízení­). Absence UTF je hodně nepříjemná, ale jiné benefity to vynahradí.
Je smutné ­(pro ostatní výrobce­), že palm, který se již několik let nevyvíjí je ještě stále konkurenceschopný.
A je ­(pro palm­) smutné, že se dále nevyvíjí ­- proto stejně odejdu. Jen najít zařízení, které vše spouší ­(a pracuje­) bez prodlev. Potřebuji zadávat poznámky, organizovat, komunikovat a tam jsou i vteřiny nepříjemné. Možná jsem vyjímka, ale já PDA využívám jako PDA = personal digital assistent ­- na editaci textů, hry ... mám subnotebook, notebook, stolní počítač.
Odpovědět0  0
DuckDaffy | 2.1.20098:20
Ano, nezkoušel jsem, ale dojmům jsem se ubránit nemohl. :­) Jinak myslím, že si rozumíme. :­) Taky PDA používám především na poznámky a organizaci času a úkolů a pak také na telefonování. Co mi obecně vadí nejvíce je mizerná přenositelnost dat odněkud někam a synchronizace­/zálohování. Editovat celý adresář kontaktů v PDA by mě zabilo. :­)
Palm OS jsem zavrhl u odstavce, že k jednomu kontaktu v adresáři si mohu uložit ­"jen­" jeden kontakt na IM. U WM je to myslím 3 a ostatních položek je taky spousta. Třeba uložená adresa se hodí, když mířím na návštěvu. ;­)
S rychlostí WM jsem se víceméně srovnal, není to blesk, ale nejdůležitější věci jsou dostupné na dvě kliknutí a ty sekundy si u 195@247MHz TI holt musím počkat.
Ustrnulý vývoj vnímám a chápu, že je to smutné, ale asi se to tak nevyplácí nebo výrobci neposlouchají, co chceme. :­) Na tom se ale svezl HTC, nabídl něco zajímavého a uspěl, dnes je to špička.
Nikdy bych se asi neobešel bez výsuvné klávesnice a opravdu se divím těm uživatelům, kteří kupují čistě dotykové řešení.
Na WM se mi líbí, že se do toho dá mocně ­"vrtat­", je to spása i zkáza zároveň. :)
Odpovědět0  0
libol | 2.1.20099:41
Tak pokud ho používáte takto, tak s ­(velkou vyjímkou češtiny­) by byl palm rozhodně lepší.
Synchronizace a zálohování je řešeno perfektně ­- jedna výhoda nevývoje OS ­- koupíte nový přístroj a obnovíte jej ze zálohy starého a vše funguje, nastaveno ­- paráda.
Nevím jak popisované centro, ale Treo 680 má pro IM dvě položky a celkem ke jméno přiřadíte 40 polí ­(9 je custom, takže těch IM informací může být víc­)
Každý máme jiné priority, já bych se právě s tou pomalostí WM nesmířil.
Ustrnulý vývoj nemusí být jen problém ­- znčně to snižuje TCO ­- nebýt toho zas... UTF, tak za něj blahořečím.
Klávesnice Trea mi stačí ­- překvapivě i přes mé prsty ­- do centra bych už asi nešel ­- ­"miniaturizace­" mne taky směřuje k výsuvné.
Vrtání mne kdysi taky bavilo, teď musím pracovat :­-­(. Takže jeho možnosti u Palmu neposoudím a přiznám, že to jako benefit u WM nevidím, mne zajímá funkčnost po vybalení, nabití, zesynchronizování.
Ale jinak asi nejsme ve sporu, já bych rozhodně dneska nikomu nedoporučoval přechod z WM na palm. Ale pro mne jako vlastníka palmu je přechod na WM nouzové řešení a doufám, že jej nebudu muset využít
Odpovědět0  0
DuckDaffy | 2.1.200920:24
Taky už musím pracovat a na hraní není čas, njn. Pořádné organizéry dnes nahrazují multimediální šidítka typu iPhone. Na jednu stranu je to příjemné, že s jednou krabičkou zastanu mnoho věcí, ale ty stěžejní ­- správa úkolů a projektů ­- upadají. Výrobci se asi soustředí na přehrávání videa a mp3 a ty primitovní nástroje na poznámky a kalendář jsou k smíchu. Skutečná použitelnost, nejlépe na principech GTD, se realizuje ztěžka. Možná ještě snad BlackBerry je solidní a rychlá platforma, nemáte nějaké zkušenosti?
Osobně vkládám naděje do vývoje Google Androidu. Možná to ještě s tím WM odložte. :­) Když si vzpomenu na Casio a 64 kB paměti a porovnám to s dneškem, zůstávám optimistou. ;­)
Odpovědět0  0
libol | 2.1.200920:54
Mluvíte mi z duše. Rychlá správa úkolů a projektů ­- to je to po čem mé srdce touží. Palm by to splňoval ­(taková Bonsai je geniální­), ale fakt prdí na české prostředí. BB by mne taky zajímalo, ale umisťoval bych ho fakt do heavy firemního prostředí, pro moji one­-man­-show nevidím uplatnění.
Jinak iPhone považuji za geniální přístroj ­- ale pro naprosto jinou cílovou skupinu než jsem já.
Odpovědět0  0
Jméno jehož registrace ještě neexistuje | 3.12.20087:13
Dobrý den,
asi mělo být místo: ­"Pozn.: Přestože je tento článek určen zejména čtenářům, kteří mají o Windows Mobile minimum informací­"
toto:
"Pozn.: Přestože je tento článek určen zejména čtenářům, kteří mají o Palm OS minimum informací­"
Řekl bych, že by to dávao větší smysl.
Po ­(ne­)opravě klidně ten komentář smažte.
Jinak pěkný článek
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 7.12.200810:03
Dobrý den, máte pravdu, opraveno.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.